Creëer jouw buitenkeuken met onze bakplaat en laat je inspireren door de heerlijke recepten hieronder.

Courgette met hummus, notenmix, bosui en koriander

Bereidingstijd: 15 minuten | Aantal porties: 2

 

Dit recept is het lekkerst als de courgette wordt gegrild op de bakplaat! Door het grillen krijgt de courgette een lekker rokerig smaakje. Dit gaat perfect samen met de smaak van hummus, bosui en koriander. De noten geven een heerlijk knapperige bite.

 

Ingrediënten • 40 gr ongezouten notenmix1 courgette • 1 el olijfolie • pPeper en zout • 130 gr hummus • 1 bosuitje • 2 takjes koriander

 

Benodigdheden: Bakplaat

                                                                                                        

Bereidingswijze

  1. Zet de bakplaat aan om op te warmen, deze heeft wat tijd nodig. Hak ondertussen de notenmix fijn en zet apart.
  2. Snijd de courgette in de lengte in 4 gelijke delen, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Gril de courgette op de bakplaat tot deze gaar is en een mooi kleurtje heeft gekregen.
  3. Snijd de bosui in mooie schuine ringen en pluk de blaadjes van de koriander. Besmeer de courgette met hummus. Garneer de courgette met de notenmix, geplukte koriander en gesneden bosui.

 

Tip: variëren met dit recept? Vervang dan de courgette eens door aubergine.

Wentelteefje van boerencake met mascarpone en mango

Bereidingstijd: 25 minuten | Aantal porties: 2

 

Wentelteefjes zijn een hit voor jong en oud! Bij deze wentelteefjes is gekozen voor boerencake in plaats van oud brood. Een heerlijk zoet dessert van de bakplaat voor op een warme zomeravond.

 

Ingrediënten • 100 ml melk • 1 ei • 2 plakken boerencake • 50 gr mascarpone • 1 el poedersuiker • ½ mango • 2 tl honing • 1 takje basilicum



Benodigdheden: Bakplaat

                                                                                                 

Bereidingswijze

  1. Meng de melk met het ei en kluts goed door elkaar. Haal de plakken boerencake door het mengsel. Leg daarna in de koelkast om goed stevig te worden. Zet de bakplaat alvast aan, deze heeft tijd nodig om goed warm te worden.
  2. Roer ondertussen de mascarpone los in een kom, voeg hier de poedersuiker aan toe. Roer goed door tot alles gemengd is. Zet in de koelkast.
  3. Verwijder de schil van de mango en snijd in blokjes. Meng de honing voorzichtig met de mangoblokjes.
  4. Haal de plakken cake uit de koelkast en bak 1,5 min per kant op de voorverwarmde bakplaat.
  5. Leg de cake plakken op een bord en garneer met de mascarpone en de stukjes mango. Pluk de blaadjes van het takje basilicum en maak af met een beetje basilicum. 


Tip: een echte zoetekauw? Besprenkel dit dessert dan na bereiding nog met witte chocoladesaus of geraspte witte chocolade. Geen boerencake in huis? Brioche of suikerbrood is ook een fantastisch alternatief.

Fishburger

Bereidingstijd: 30 minuten | Aantal porties: 2

 

Er gaat niets boven een zelfgemaakte fishburger! Deze burgertjes zijn in een handomdraai te maken en helemaal naar wens samen te stellen na het grillen op de bakplaat. Natuurlijk is variëren in groenten eindeloos, maar ook zeker in de vis die verwerkt wordt in de burger zelf.

 

Ingrediënten • 100 gr aardappelpuree • 1 blikje gegaarde zalm • 5 takjes dille • peper en zout • 1 tomaat • ¼ krop sla • 2 hamburgerbroodjes • 3 el remoulade saus

 

Benodigdheden: Bakplaat

                                                                                                        

Bereidingswijze

  1. Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  2. Zet de bakplaat aan om op te warmen, dit heeft wat tijd nodig. Meng ondertussen de gegaarde zalm en aardappelpuree in een kom. Hak de takjes dille fijn en voeg toe aan het zalm aardappelmengsel. Meng tot een mooi geheel en maak op smaak met peper en zout.
  3. Vorm burgers van dit mengsel ter grootte van een hamburgerbroodje. Zet de burgers in de koelkast. Snijd de tomaat in plakjes. Was vervolgens de sla en haal de blaadjes sla los.
  4. Snijd de hamburgerbroodjes door en toast de binnenzijde kort op de bakplaat. Bak ook de fishburgers op de bakplaat gedurende 4 tot 5 minuten goudbruin per kant.
  5. Besmeer de bodem van de hamburgerbroodjes met een eetlepel remoulade saus. Leg vervolgens de plakjes tomaat op de broodjes, gevolgd door blaadjes kropsla. Leg nu de fishburger op het broodje, top af met een klein beetje extra remoulade saus.

 

Tip: zin in een andere vissoort? Kies voor makreel, tonijn of krab..

Zalm teriyaki

Bereidingstijd: 25 minuten | Aantal porties: 2


Deze gebakken zalm heeft het knapperige huidje te danken aan het bakken op de bakplaat. De combinatie met teriyakisaus, gember en sesam zorgt voor een heerlijke oosterse twist.

 

Ingrediënten • 240 gram zalmfilet met huid • 2 bosuitjes • peper en zout • 1 el olijfolie • 2 el teriyakisaus • 1 tl sesamzaakjes • Sushi gember


Benodigdheden: Bakplaat                                                                                                



Bereidingswijze

  1. Laat de zalmfilet op kamertemperatuur komen. Zet de bakplaat aan, deze heeft tijd nodig om goed warm te worden.
  2. Snijd het groene gedeelte van de bosuitjes in kleine ringetjes en zet apart. Snijd de rest van de bosuitjes over de lengte door. Dep de zalm goed droog en maak op smaak met peper en zout. Snijd de zalm in gelijke moten.
  3. Besprenkel de bakplaat met de olie. Bak de zalm op de huidkant op de bakplaat gedurende 5 min. Draai de zalm vervolgens om en bak nog 1 min. Gril de gehalveerde bosuitjes kort mee.
  4. Haal de zalm van de bakplaat, besmeer de gebakken zalm met de teriyakisaus. Serveer de zalm op de gegrilde bosuitjes, garneer met ringetjes bosui, sesamzaad en wat sushi gember.


Tip: wat extra bite toevoegen? Strooi na het bereiden nog wat gebakken uitjes of taugé over de zalm. Ook kan gekozen worden voor een stukje witvis of bijvoorbeeld kipfilet.

Varkenshaas saltimbocca

Bereidingstijd: 40 minuten | Aantal porties: 2

 

Saltimbocca vind haar oorsprong in Rome. De naam “saltimbocca” komt van saltare in bocca, wat springen in de mond betekent. Het is zo smakelijk dat het in je mond springt! Vaak wordt het gemaakt met kalfsvlees en nagesmoord in witte wijn. In dit recept is gekozen voor varkenshaas en gebakken op de bakplaat.

 

Ingrediënten • 300 gr varkenshaas • peper en zout • 4 plakjes serranoham • 6 blaadjes salie • 6 tl gorgonzola • 1 el olijfolie

 

Benodigdheden: Bakplaat

                                                                                                        

Bereidingswijze

  1. Haal de varkenshaasjes uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zet de bakplaat aan, deze heeft tijd nodig om warm te worden.
  2. Leg de varkenshaas op een snijplank, snijd horizontaal in over de lengte zodat deze opengeklapt kunnen worden. Bedek met huishoudfolie en sla de varkenshaas plat tot de dikte van een schnitzel (ongeveer een halve centimeter). Gebruik hiervoor een vleeshamer, deegroller of een koekenpan. Breng de varkenshaas lichtjes op smaak met peper en zout.
  3. Begin nu met een plakje serranoham, leg daarop een varkenshaas, daarop weer een plak serranoham en vervolgens 3 blaadjes salie en 3 theelepels gorgonzola. Rol de varkenshaas nu op tot een strak rolletje. Omwikkel met huishoudfolie en leg in de koelkast.
  4. Besmeer de bakplaat met de olie en bak de rolletjes 20 min. rondom tot deze de gewenste garing heeft bereikt.

 

Tip: lekker met gegrilde groente zoals groene asperge en romaine sla. Grill deze samen met het vlees op de bakplaat.